Σάββατο, Μαρτίου 03, 2007

Total Eclipse



Οι Ινδιάνοι Pomo της βορειοδυτικής Αμερικής πίστευαν πως οι εκλείψεις οφείλονται στην "Αρκούδα που δάγκωσε τον ήλιο". Έλεγαν πως η Αρκούδα είχε βγει για μια βόλτα στον Γαλαξία. Όταν συναντήθηκε με τον Ήλιο, άρχισαν να φιλονικούν για το ποιος θα παραμερίσει για να περάσει ο άλλος. Στο τέλος η φιλονικία μετατρέπεται σε καυγά, και τότε είναι που χάνεται ο ήλιος από τον ουρανό.
Κάποια στιγμή η Αρκούδα συνεχίζει το δρόμο της, συναντά όμως αργότερα τη Σελήνη, την αδελφή του Ήλιου, και γίνεται ξανά η ίδια ιστορία, όπου τώρα έχουμε την έκλειψη της σελήνης.
Μετά κι από αυτή την έκλειψη, η Αρκούδα συνεχίζει το δρόμο της στον Γαλαξία, κι ο κύκλος επαναλαμβάνεται από την αρχή.

Οι Βίκινγκς λένε ένα μύθο για δυο λύκους, που ήθελαν να φάνε τον Ήλιο και το Φεγγάρι.
Ο ένας λύκος, ο Σκολ κυνηγάει τον Ήλιο και ο άλλος, ο Χάτι, τη Σελήνη. Όταν κάποιος απ' τους δυο καταφέρνει να πιάσει τη λεία του, έχουμε μια έκλειψη.
Όταν συμβαίνει αυτό, οι άνθρωποι της Γης προσπαθούν να σώσουν τον Ήλιο και το Φεγγάρι, κάνοντας όσο περισσότερο θόρυβο μπορούν για να τρομάξουν τους λύκους.

Οι Ινδιάνοι Serrano της Καλιφόρνια, πιστεύουν πως για τις εκλείψεις ευθύνονται τα πνεύματα των νεκρών που προσπαθούν να φάνε τον Ήλιο ή τη Σελήνη. Έτσι, στη διάρκεια της έκλειψης οι σαμάνοι και οι βοηθοί τους τραγουδούν και χορεύουν για να κατευνάσουν τα πνεύματα των νεκρών ενώ οι υπόλοιποι της φυλής φωνάζουν και κάνουν φασαρία για να τρομάξουν τα πνεύματα και να φύγουν.

Η Σελήνη στην Κίνα απεικονιζόταν με έναν καθρέφτη. Στη διάρκεια μιας έκλειψης, οι άνθρωποι έσπαζαν καθρέφτες. Πίστευαν ότι ένας δράκος κατάπιε το φεγγάρι και πως το σπάσιμο των καθρεφτών θα τον ανάγκαζε να το φτύσει κι έτσι η Σελήνη θα επέστρεφε στον ουρανό.

Έκλειψη στην αστρονομία είναι το φαινόμενο κατά το οποίο η Γη εισέρχεται στη σκιά ενός ουράνιου σώματος, με αποτέλεσμα το αυτόφωτο σώμα που δημιουργεί τη σκιά, να χάνει μέρος της φωτεινότητάς του ή να μην μπορεί να παρατηρηθεί ολόκληρο ή μέρος του από τη Γη. Προϋπόθεση για να συμβεί μία έκλειψη είναι η ευθυγράμμιση τριών ουρανίων σωμάτων από τα οποία το ένα τουλάχιστον είναι αυτόφωτο -αστέρας-.

Στην έκλειψη Σελήνης το φεγγάρι σταματάει να δέχεται το φως του Ήλιου καθώς ανάμεσα στα δύο αυτά ουράνια σώματα παρεμβάλλεται η Γη.
Έκλειψη Σελήνης μπορεί να παρατηρηθεί κατά τη νύχτα και όταν η Σελήνη βρίσκεται στη φάση της Πανσελήνου.



Απόψε, έχουμε Ολική Έκλειψη Σελήνης, και σύμφωνα με το AstroVox, οι ώρες που θα έχουμε την ευκαιρία να παρατηρήσουμε το φαινόμενο έχουν ως εξής:

Αρχή έκλειψης παρασκιάς: 22:18:11
Αρχή μερικής έκλειψης: 23:30:22
Αρχή ολικής έκλειψης: 00:44:13
Μέγιστο έκλειψης: 01:20:56
Τέλος ολικής έκλειψης: 01:57:37
Τέλος μερικής έκλειψης: 03:11:28
Τέλος έκλειψης παρασκιάς: 04:23:44

Προλαβαίνετε να πάτε κάπου για να το δείτε. Ανεβείτε στο Λυκαβηττό, στην Ακρόπολη, στην ταράτσα του σπιτιού σας... Κατά τις εντεκάμιση θα 'ναι μάλλον μια καλή ώρα.

Total Eclipse Of The Heart - Bonnie Tyler

Γιατί καμιά φορά μπορεί κι η καρδιά μας να πάθει ολική έκλειψη...



10 σχόλια:

Zaphod είπε...

Μπράβο ρε συ και το είχα ξεχάσει....
Έφυγα!!!

Yellow Kid είπε...

Ολα αυτά με τις αρκούδες, τους λύκους τα πνέυματα και τους δράκους είναι καταφανή ψέμματα. Το ίδιο και για τις σκιές και τα αυτόφωτα σχήματα. Σας το λέω εγω! Ο Yellow Kid!

...Η αληθινή αιτία που υπάρχουν οι εκλείψεις είναι γιατί κάποιος εκει πάνω κλείνει καπάκι της χέστρας.

...Αν οχι, γιατί καθε τόσο μαζί με μπουμπουνητά μας έρχονται τόνοι νερού;

funEL είπε...

Αν και η θεωρία του κίτρινου από πάνω μας είναι ενδιαφέρουσα θα προσθέταμε κάποιους λογικούς προβληματισμούς.
Γιατί κλείνει το καπάκι ο αρχάγγελος? Για να μη δούμε το κώλο του Πούτιν?
Το καζανάκι είναι the best niagara?
Τι έχει ναπεί ο παππούλης παπαρίσιος?
Γιατί δεν μας τα κρύβουν όλα αυτά οι παγκοσμιοποιητές νεοταξίτες υποχθόνιοι?

+μπουρδολόγησον+

witchofdaffodils είπε...

κάτι πήγα να πω για total eklipse of the mind μα με έκοψε ο funel...

*χασκογέλασον*

Unknown είπε...

δεν ξέρω αν κάποιος κλείνει το καπάκι όπως λέει ο kid ή αν η Σελήνη κάνει το σόου της, ωραίες ιστορίες με εκλείψεις σίγουρα υπάρχουν σε όλο τον κόσμο, την άλλη πλευρά όμως την έχεις σκεφτεί, να ζεις την έκλειψη από τη Σελήνη;;;;;; μάλλον θα 'ναι κάτι σαν το Ring ;)

Yellow Kid είπε...

@street spirit:

Μπορεί να είναι σαν το ring οντως...

Και πάλι νομίζω οτι είναι ποιο έυκολο να πεταχτείς να νοικιάσεις την ταινία απο το βιντεοκλάμπ, απο το να κανονίσεις ενα ταξιδάκι για σελήνη!

Ανώνυμος είπε...

τι γοητευτικό κείμενο...

Ανώνυμος είπε...

α, τώρα το είδα..
μπορείς αγαπητέ μου Νυχτερινέ να μου αλλάξεις το λινκ. είμαι στο http://roides.wordpress.com

όποτε μπορείς. μην σκας.
:)

witchofdaffodils είπε...

τύπε dearest, καλημέρα
οι bloggers, έχουν όρεξη για πολλά παιχνίδια, σας προσκαλώ λοιπόν (please see my blog)
αν δεν κάνετε κέφι, το κατανοώ πλήρως

ασπασμοί

Idάκι είπε...

Τέλειες ιστορίες!! Μόνο των Βίκινγκ ήξερα!

Είσαι κ εσύ γυρίστρω στις ξένες κουλτούρες να δεις πώς σημειολογούνται διάφορα φαινόμενα, ε; Αυτό είναι το δικό μου αγαπημένο παιχνίδι :D

Δυστυχώς εδώ φάνηκε μόνο ένα μουτζουρωμένο σκυθρωπό φεγγάρι, μάλλον λόγω υγρασίας και συννεφιάς, ενώ μερικά χιλιόμετρα προς τη θάλασσα ήταν όντως blood moon... Είδα τις φωτό και μου κόπηκε η ανάσα!!

Καλησπέρες.

People I know

Ο Νίκος. Εξαιρετική κιθάρα. Κάμποσα χρόνια σε ωδείο στην κλασσική, μετά ηλεκτρική, είχε ταλέντο, ήταν νέος, είχε εμφάνιση. Δούλεψε πολύ, δο...