<body><script type="text/javascript"> function setAttributeOnload(object, attribute, val) { if(window.addEventListener) { window.addEventListener('load', function(){ object[attribute] = val; }, false); } else { window.attachEvent('onload', function(){ object[attribute] = val; }); } } </script> <div id="navbar-iframe-container"></div> <script type="text/javascript" src="https://apis.google.com/js/plusone.js"></script> <script type="text/javascript"> gapi.load("gapi.iframes:gapi.iframes.style.bubble", function() { if (gapi.iframes && gapi.iframes.getContext) { gapi.iframes.getContext().openChild({ url: 'https://www.blogger.com/navbar.g?targetBlogID\x3d12720662\x26blogName\x3d%CE%A4%CE%A5%CE%A0%CE%9F%CE%A3+%CE%9D%CE%A5%CE%A7%CE%A4%CE%95%CE%A1%CE%99%CE%9D%CE%9F%CE%A3\x26publishMode\x3dPUBLISH_MODE_BLOGSPOT\x26navbarType\x3dBLUE\x26layoutType\x3dCLASSIC\x26searchRoot\x3dhttp://typosnyxterinos.blogspot.com/search\x26blogLocale\x3del\x26v\x3d2\x26homepageUrl\x3dhttp://typosnyxterinos.blogspot.com/\x26vt\x3d7449070411351450586', where: document.getElementById("navbar-iframe-container"), id: "navbar-iframe" }); } }); </script>

Uzo Massalia


Σε λίγες μέρες ανεβαίνω ξανά στο Βόλο για την πρωτοχρονιά.

Βόλος χωρίς μια βόλτα σε ουζερί-τσιπουράδικο δε γίνεται. Ακόμα κι εγώ που με το αλκοόλ έχω γενικώς κόψει παρτίδες εδώ και κάμποσα χρόνια, δεν διανοούμαι να μην τιμήσω την παράδοση της ιδιαίτερης πατρίδας μου.

Όσοι έχετε περάσει απ' το Βόλο προφανώς ξέρετε τα διαδικαστικά. Τα μεζεδάκια έρχονται στο τραπέζι σου χωρίς να τα ζητήσεις... παραγγέλνεις το 25αράκι σου δηλαδή, και σου έρχεται το ανάλογο μεζεδάκι. Με κάθε επόμενο 25αράκι, αλλάζει ο μεζές, "ανεβαίνοντας" αναλογικά σε ποιότητα.

Για όσους πάλι δεν έχουν εντρυφήσει στον ιερό θεσμό της ουζο-τσιπουρο-κατάνυξης στο Βόλο, ορίστε το σχετικό savoir vivre:
-Δεν πάμε για τσίπουρα πριν απ' τις 12 το μεσημέρι.
-Στο τσιπουράδικο δεν φωνάζουμε την παραγγελία. Δείχνουμε με το χέρι πόσα 25αράκια ή 50αράκια θέλουμε. (Οι σοβαροί παραγγέλνουν όσα είναι τα άτομα της παρέας).
-Δεν επεμβαίνουμε στο μεζέ. Το κατάστημα "ξέρει" (γιατί αν δεν έχει σειρά στο μεζέ, καλύτερα να το κλείσει).
-Δεν ζητάμε ποτέ να επαναληφθεί ένας μεζές. Σε κάθε παραγγελία ο μεζές αλλάζει. Το πολύ-πολύ να παραγγείλουμε κάτι έξτρα.
-Τα άδεια 25αράκια ή 50αράκια παραμένοιυν στο τραπέζι ώσπου να σηκωθούμε για τον λογαριασμό.
-Κερνάει αυτός που κάθεται κι όχι αυτός που έρχεται και τον καλούν να καθίσει.
-Οι Βολιώτες πίνουν τσίπουρο και το βράδυ, σε αντίθεση με τους Τυρναβίτες οι οποίοι τιμούν το τσιπουράκι μεσημέρι (εκτός απ' τη νύχτα της Μεγάλης Παρασκευής μετά τον Επιτάφιο).

Προσωπικά αγαπώ το ούζο περισσότερο απ' το τσίπουρο.
Μ' αρέσει η μυρωδιά του γλυκάνισου.

Για όσους έχουν απορία από πού προέρχεται η ονομασία του ούζου, ιδού πώς έχουν τα πράγματα:
Το "ξαναβρασμένο ρακί" πήρε την ονομασία ούζο τα τελευταία χρόνια της τουρκοκρατίας στον Τύρναβο. Ο Αντώνης Μακρής πρώτος μόλις το δοκίμασε υπερευχαριστήθηκε και αναφώνησε "Μωρέ, τι είναι αυτό; Αυτό είναι ούζο Μασσαλίας!"
Τώρα τι εννοούσε ο μακαρίτης ο Μακρής;

Στον Τύρναβο γινόταν καλλιέργεια μεταξοσκωλήκων και παράγονταν κάθε χρόνο κουκούλια σε μεγάλη ποσότητα. Από αυτά, τα εκλεκτότερα μπαλαρίζονταν τα χρόνια εκείνα σε ιδιαίτερες μπάλες και στέλνονταν στο Βόλο για να πάρουν το δρόμο τους για την Ευρώπη, με την επιγραφή uzo Massalia, δηλαδή "προς χρήσιν της Μασσαλίας". Η φράση αυτή δηλαδή, σήμαινε στο εμπόριο των κουκουλιών την εκλεκτή ποιότητα και αυτό ήθελε να πει κι ο Μακρής με την αναφώνησή του, χωρίς βέβαια να φαντάζεται πως θα γινόταν ο... νονός του ούζου.

Καλή Χρονιά σε όλους.

3:22 π.μ.
Blogger ΦΑΙΔΩΝ ΘΕΟΦΙΛΟΥ είπε ...

Χαίρομαι ν' ακούω (και να διαβάζω) ιστορίες ούζου καθ' ότι Μυτιληνιός.
Όποιος δεν δοκίμασε Μυτιληνιό ούζο δεν ξέρει απ' αυτό το ποτό. Στη Λέσβο το ούζο (επονομαζόμενο και ΔΑΚΡΥΑ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ) θαρρείς κι έχει συδυαστεί η γεύση του με τη θαλασσινή αρμύρα και αύρα. Αυτή είναι η πατρίδα και η πηγή του ούζου: Η Λέσβος. Άντε στην υγειά μας και καλή χρονιά.
Φαίδων Θεοφίλου    11:19 π.μ.
Blogger mamma είπε ...

Τι μου θύμισες!
Πιες και για μένα που πέρασα εκεί κάποιες πολύ ξεχωριστές στιγμές.
Σε φιλώ (κι ας μ' έκανες να βουρκώσω)
:*    4:25 μ.μ.
Blogger αμμος είπε ...

Παρόλο που τα έχω τιμήσει τα τσιπουράδικα του Βόλου (και το ούζο γενικότρα) δεν ήξερα τα μισά από όσα γράφεις. Καλές γιορτές!    12:15 μ.μ.
Blogger περαστικός είπε ...

Καλές γιορτές! Πολύ ωραίες οι πληροφορίες που μας δίνεις.    8:37 μ.μ.
Blogger provato είπε ...

χρόνια πολλά και καλά. δημιουργικά, χαρούμενα με πολύ σέκς! :-)

σούπερ που μας δίνεις όλες αυτές τις πληροφορίες! μπεεεεράβο!!!!    8:46 μ.μ.
Blogger ceralex είπε ...

Πω πω!!!!
μου άνοιξες την όρεξη.
πάω να πιο κανα ουζάκι!
Αντε στην υγειά σου!
και καλές γιορτές!    1:52 μ.μ.
Blogger Mantalena Parianos είπε ...

χικ

να 'σαι καλά που μας κέρασες γνώσεις και πιοτί


:)

ευχές    3:16 μ.μ.
Blogger N.Ago είπε ...

Τύπε μου Νυχτερινέ!
Ξέρεις οτι σ¨αγαπώ ιδιέτερα και σε διαβάζω πάντα με πολύ ενδιαφέρον.Οπος και αυτο εδώ το post.
Το μήνυμα αυτό,όμως, δεν συνδέεται άμεσα με αυτά που γράφεις. Είναι η ευχή μου για σένα προσωπικά και για όλους τους άλλους blogger που στη διάρκεια της χρονιάς ανταλλάξαμε απόψεις, σκέψεις, ανησυχίες και προβληματισμούς. Κοινούς αλλα και προσωπικούς.
Σου εύχομαι, χρόνια πολλά και καλή χρονιά!
Υγεία ευτυχία χαρά και ευημερία.
Μακριά από προβλήματα και σκοτούρες.
Το 2008 , αν και δίσεκτο, να είναι καλύτερο από το 2007 !    1:41 π.μ.
Blogger Κατερίνα είπε ...

Χρόνια Πολλά, Καλή Χρονιά, κορίτσι μου! Ότι καλύτερο στη ζωή σου να το φέρει το 2008!
Πολύ καλό ποστ! Θα το έχω στα υπόψιν!
Φιλιά!    5:48 μ.μ.
Anonymous herk είπε ...

τα τσίπουρα στο βόλο ακόμα τα θυμάμαι, αν και έχω να κατέβω πάνω από 5 χρόνια.
Και στη θεσσαλονίκη πάντως το τιμώ το άθλημα δεόντως,
κι αυτά που γράφεις είναι ορθά και σοφά,
χαίρομαι να βρίσκω ανθρώπους του σιναφιού
τα λέμε    9:55 μ.μ.
Blogger Jason είπε ...

Ως Μυτιληνιός και εγώ, χαίρομαι να ακούω για το ούζο.

Η αλήθεια είναι ότι υπάρχουν πολλές εκδοχές για την ονομασία του.

Η πιο γνωστή είναι πράγματι αυτή που αναφέρεις, με κάποιες διαφορές, δηλαδή εγώ ήξερα ότι το ίδιο το ούζο στελνόταν από την Ελλάδα και κυρίως από την Πάτρα στη Μασσαλία για τους πολλούς Έλληνες της περιοχής, με ενδιάμεσο σταθμό βέβαια στα λιμάνια της Ιταλίας, και για να καταλαβαίνουν στη γείτονα για πού είναι τα κιβώτια, είχα πάνω γραμμένη τη φράση "uso Massalia", που στα ιταλικά σημαίνει χρήση Μασσαλίας. Με τον καιρό το ποτό άρχισαν να το λένε ούζο, ακριβώς γιατί τα κιβώτια στα οποία το συσκεύαζαν έγραφαν απ' έξω αυτό το πράγμα.

Το πιθανότερο όμως είναι ότι η λέξη 'ούζο' βγαίνει από το τουρικό 'üzüm', που σημαίνει ποτό από σταφίδα ή κάτι τέτοιο αντίστοιχο που αναφέρεται σε αλκοολούχο αφέψημα.

Ωραίο post όμως. :)    1:41 μ.μ.
Blogger street spirit είπε ...

το ούζο το έχω πάντα στο νου μου συνδυάσει με θάλασσα, ήλιο, χταποδάκι, καλή παρέα... ;)
καλυτερότερη χρονιά νυχτερινό τυπάκι    11:44 μ.μ.
Blogger Katerina ante portas είπε ...

Kαλή χρονιά και ό,τι επιθυμείς!
Χαθήκαμε...    » Σχoλιάστε