Τετάρτη, Αυγούστου 23, 2006

Μάθημα χημείας. Πρώτο Μέρος




Λοιπόν, μετά την εισαγωγή, καιρός να περάσουμε και στο πρώτο μάθημα Χημείας.
Και να φανταστείτε πως η Χημεία δεν ήταν ποτέ το αγαπημένο μου μάθημα στο σχολείο :)

Πριν ξεκινήσω να φτιάχνω τη λίστα με τα χημικά συστατικά (άλλωστε αυτή ήταν και η αρχική μου πρόθεση), θα ήθελα να ξεκαθαρίσω ορισμένα πράγματα:

Πρώτα να πω ότι ο κατάλογος αυτός με κανέναν τρόπο ΔΕΝ είναι πλήρης.
Είναι αδύνατο να γίνει πλήρης, αλλά θα προσπαθήσω να γίνει όσο πιο ενημερωμένος γίνεται.
Αφορά στα πιο συχνά σε κυκλοφορία δηλητήρια (σκέφτομαι να τα αποκαλώ απο 'δω και πέρα δηλητήρια, και να αποκλείσω εντελώς το χημικά πρόσθετα γιατί οι συνειρμοί οδηγούν αλλού -ίσως και δικαιολογημένα- κι εμένα ο στόχος μου δεν είναι αυτός, κι επειδή ΌΝΤΩΣ πρόκειται για δηλητήρια).

Θα σας τα παραθέσω στην αγγλική γλώσσα γιατί έτσι θα τα βρείτε γραμμένα και στις ετικέτες των προιόντων σας.

Η λίστα θα έχει την εξής δομή:
  • Κοινή ονομασία και μικρή περιγραφή της κατηγορίας του χημικού.
  • Ονομασία χημικού/δηλητηρίου
  • Πού βρίσκεται και πού χρησιμοποιείται
  • Τι επιδράσεις έχει στο σώμα.

Πάνω σ' αυτό να πω το εξής: Το κάθε χημικό συστατικό που θα αναφερθεί ΔΕΝ προκαλεί το κάθε σύμπτωμα που αναφέρεται στις επιδράσεις στο σώμα. Όμως πολλά συμπίπτουν σε μεγάλο βαθμό.
Για παράδειγμα, όλα τα χημικά στην κατηγορία "ΔΙΑΛΥΤΕΣ", συμβάλλουν σε παρόμοιες βλάβες.
Το ίδιο ισχύει και για τα "ΑΠΟΡΡΥΠΑΝΤΙΚΑ" κλπ.
Ένα συγκεκριμένο δηλητήριο σε κάθε κατηγορία μπορεί να είναι λιγότερο επικίνδυνο απο ένα άλλο στην ίδια κατηγορία, αλλά γενικά όλα τα χημικά που λειτουργούν με παρόμοιο τρόπο, προκαλούν παρόμοια εκφυλιστικά συμπτώματα και παθολογικά προβλήματα στον οργανισμό.
Όλα προκαλούν σοβαρές αν όχι θανατηφόρες βλάβες.

Θα σας παραθέσω λινκς καθώς και βιβλιογραφία. Όλα τα λινκς οδηγούν σε ξένες ιστοσελίδες, αλλά η λίστα που θα γραφτεί εδώ θα είναι μεταφρασμένη σε ελληνικά.
Παρόλα αυτά, κι επειδή ξαναλέω η λίστα δε θα είναι πλήρης, όσοι έχετε μια σχετική άνεση με τη γλώσσα, ακολουθήστε και τα λινκς. Θα σας δώσουν πολύ περισσότερα στοιχεία απ' όσα εγώ.

1. ΑΠΟΡΡΥΠΑΝΤΙΚΑ/ΟΥΣΙΕΣ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑΚΗΣ ΔΡΑΣΗΣ
Δημιουργούν αφρό.
ΧΗΜΙΚΟ ΟΝΟΜΑ
SODIUM LAURYL SULPHATE
SODIUM LAURETH SULPHATE
COCAMIDO/COCAMIDE (DEA)
COCAMIDO/COCAMIDE (MEA)
MYRISTYL MYRISTATE
POLYSORBATE (number)
MODIFIED SULPHONATES
COCOYL SARCOSINAMIDE
MONOETHANOLAMINE**
DIETHANOLAMINE (DEA)**
TRIETHANOLAMINE (TEA)**
** Χρησιμοποιούνται επίσης ως διαλύτες και συντηρητικά
ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ
Γυαλιστικό μετάλλων, υγρό πιάτων, απορρυπαντικά ρούχων, καθαριστικά λεκέδων.
Σαμπουάν, σαπούνια προσώπου-χεριών-σώματος, καθαριστικά προσώπου, αφρόλουτρο, οδοντόπαστα, αφρός ξυρίσματος, βαφές μαλλιών.
Φάρμακα.
ΕΠΙΔΡΑΣΕΙΣ ΣΤΟ ΣΩΜΑ
Αφαιρούν προστατευτικά έλαια απο το δέρμα αφήνοντάς το ευάλωτο σε μικροβιακές μολύνσεις.
Ξεσπάσματαα στο τριχωτό της κεφαλής -παρόμοια με την πιτυρίδα.
Αλλεργικές αντιδράσεις.
Ερεθισμούς στα μάτια, καταρράκτη (απο το Sodium Lauryl Sulphate), τριχόπτωση, καρκίνο στο συκώτι και στα νεφρά (απο το DEA).
Παρεμβολή στην απορρόφηση θρεπτικών συστατικών, ορμονικές διαταραχές, μειωμένη αναπαραγωγική ικανότητα (π.χ. μείωση του σπέρματος), βλάβες στο DNA (απο το Sodium Lauryl Sulphate).
Ειδικότερα το TRIETHANOLAMINE (TEA) είναι ερεθιστικό στα μάτια και το δέρμα, και μπορεί να αντιδράσει με άλλα χημικά μέσα στο προϊόν και να σχηματίσει καρκινογόνες νιτροζαμίνες.


2. ΔΙΑΛΥΤΕΣ
Οι διαλύτες διαβρώνουν, διαλύουν στερεά ύλη σε υγρό. Μερικοί διαλύτες είναι τόσο δραστικοί που "τρώνε" το δέρμα το ίδιο εύκολα που διαλύουν την τροφή που είναι κολλημένη σε ένα μαγειρικό σκεύος. Διαλύτες χρησιμοποιούνται επίσης για να διώξουν τα στρείδια παο το κάτω μέρος των σκαφών.
ΧΗΜΙΚΟ ΟΝΟΜΑ
ISOPRPYL ALCOHOL
PROPYLENE GLYCOL
BUTYLENE GLYCOL
ETHYLENE GLYCOL
PROPANOL
BUTANE
ISOBUTANE
PROPANE
ACETONE
ACETATE
LEY (SODIUM HYDROXIDE, SODIUM SESQUOCARBONATE)
HYDROCHLORIC ACID
SODIUM AND SULPHATE
ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ
Μπογιά, διαλυτικό μπογιάς, μαρκαδόρους, κόλες, αντιψυκτικό αυτοκινήτου, μελάνι, βενζίνη, καθαριστικό λεκέδων, γυαλιστικό επίπλων, καθαριστικό τζαμιών, καθαριστικό τουαλέτας, καθαριστικό φούρνου, καθαριστικό χαλιών, υγρό πιάτων, καθαριστικό "γενικής χρήσης", αποσμητικό χώρου, απορρυπαντικό πλυντηρίου.
Εντομοκτόνα και ζιζανιοκτόνα.
Σαμπουάν, κοντίσιονερ, ασετόν, μάσκες προσώπου και καθαριστικά, βαφές μαλλιών, λοσιόν σώματος, υδατικές κρέμες, άλατα μπάνιου, αποσμητικά, οδοντόπαστα, άφτερσέιβ.
Βούτυρο, γάλα, κρέμα γάλακτος, κακάο, κονσερβοποιημένες ελιές και αρακάς, καρυκεύματα, προϊόντα σε αρεροπροοθούμενη συσκευασία, π.χ. κρέμα σαντιγί.
ΕΠΙΔΡΑΣΕΙΣ ΣΤΟ ΣΩΜΑ
Κατάρρευση των κυττάρων. Ερεθισμούς, κάψιμο, μούδιασμα στο δέρμα. Κάψιμο, μούδιασμα, μυρμήγκιασμα στα νεύρα, πονοκέφαλος, λιποθυμία, ζαλάψα, κατάθλιψη (νευρική αντίδραση).
Εξασθένηση της αντίληψης, κώμα, μόνιμη βλάβη των νεύρων.
Εμετός, διάρροια, πόνος στην κοιλιά, θολούρα στα μάτια, προβλήματα στην όραση, μόνιμη βλάβη στα μάτια (π.χ. τύφλωση μέσα σε λίγα λεπτά αν το LYE μπει στα μάτια).
Βλάβες στα νεύρα και το συκώτι.
Λευχαιμία, καρκίνος, ερεθισμός και βλάβες στο βλεννογόνο, βήχας, ρηχή αναπνοή, δυσκολία στην κατάποση και άλλες αναπνευστικές διαταραχές.
Βλάβες στην καρδιά που μερικές φορές οδηγούν στην ανακοπή και/ή στο θάνατο.

3. ΧΛΩΡΙΝΗ
ΧΗΜΙΚΟ ΟΝΟΜΑ
Σπάνια θα δείτε να αναγράφεται ο χημικός της τύπος, πάντως είναι ο εξής: ΝaClΟ
Αν αναμιχθεί με αμμωνία, παράγεται το θανατηφόρο αέριο χλωραμίνη.
ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ
Καθαριστικές σκόνες, απορρυπαντικά πλυντηρίου και άλλα απορρυπαντικά.
Χαρτί υγείας, χαρτοπετσέτες, φίλτρα γαλλικού καφέ, φακελάκια τσαγιού.
ΕΠΙΔΡΑΣΕΙΣ ΣΤΟ ΣΩΜΑ
Διαβρωτικό για το δέρμα, ερεθιστικό για τούς πνεύμονες, πόνος στο λαιμό, βήχας, καταρροή.
Μίγμα χλωρίνης και αμμωνίας επιφέρει θάνατο.

4. ΑΜΜΩΝΙΑ
Προέρχεται απο πετροκάρβουνο και είναι άκρως τοξική.
Αν ενωθεί με χλωρίνη παράγεται το θανατηφόρο αέριο χλωραμίνη, γι' αυτό στις ετικέτες απορρυπαντικών προειδοποιούν να μην αναμιγνύεται η χλωρίνη με την αμμωνία.
ΧΗΜΙΚΟ ΟΝΟΜΑ
AMMONIUM HYDROXIDE
AMMONIUM CLYCONATE
ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ
Γυαλιστικό τζαμιών, απορρυπαντικά, απολυμαντικά, βαφές μαλλιών, καθαριστικά μπάνιου.
Προϊόντα κακάου, τροφές ζώων, κρέμες προσώπου, κρέμες σώματος, προϊόντα που ισιώνουν τα μαλλιά.
Το AMMONIUM CLYCONATE χρησιμοποιείται ως γαλακτοποιητής για τυριά και σε σάλτσες για σαλάτες.
ΕΠΙΔΡΑΣΕΙΣ ΣΤΟ ΣΩΜΑ
Πονοκεφάλους, δυσκολία σε νοητικές λειτουργίες, οξύ ερεθισμό στα μάτια, τσούξιμο, δάκρυσμα, προβλήματα όρασης, καταρράκτη, κάψιμο στη βλεννογόνο, οξύ αναπνευστικό ερεθισμό, βήχα, δυσκολία στην αναπνοή, άσθμα, βρογχίτιδα, πνευμονία.
Χημικό κάψιμο, κακώσεις και αλλοιώσεις στο δέρμα.
Σπάσιμο των μαλλιών.

Αυτά για την ώρα και για αρχή.
Προβλέπω πως το "μάθημά" μας μάλλον θα χρειαστεί τρία μέρη για να ολοκληρωθεί.
Παραθέτω μερικά λινκς.
Καλή... ανάγνωση και μελέτη.

συστατικά που συνιστούν τοξικά/δηλητήρια


βαφές μαλλιών

επικίνδυνα τοξικά σε προϊόντα καθαρισμού

τοξικά σε σαμπουάν συνδέονται με νευρικές βλάβες

η μαζική δηλητηρίαση της ανθρωπότητας: μια εξερεύνηση της ανθρώπινης βλακείας

η εξαπάτηση της ειτκέτας

4 σχόλια:

vasvoe είπε...

καλά, ε... είναι φοβερό πως παρόλο που πάνω κάτω τα είχα ξαναδιαβάσει, πόση μεγάλη διαφορά κάνει να τα διαβάσω άλλη μια φορά...

για να καταλάβεις

1. η χλωρίνη και μια σακούλα καθαριστικά για τα τζάμια, το μπάνιο και την κουζίνα, που θα μου έφταναν για ένα χρόνο ακόμα και βάλε, πάνε αύριο στην ανακύκλωση.

(εδώ απαγορέυεται να πετάμε στα κανονικά σκουπίδια υπόλοιπα από χημικά, φάρμακα, καθαριστικά, πρέπει να τα πας είτε στο φαρμακείο είτε σε ειδικό μέρος/σκουπιδοτενεκέ)

2. χαίρομαι που έχω πολλούς μήνες να βάψω τα μαλλιά μου και παρόλο που έπαιζα με την ιδέα κάτι να τους κάνω... μπα, νομίζω άλλαξα γνώμη!!

3. μάλλον ήρθε η ώρα να πετάξω και όσα σαμπουάν/κρέμες και δεν συμμαζεύεται που έχω ακόμα που δεν είναι Naturkosmetik και να μην ξεχάσω και τα τα μακιγιάζ που ούτως ή άλλως δεν τα βάζω...

4. συζητάω με τον εαυτό μου αν τα απορρυπαντικά ρούχων θα πεταχτούν και αυτά για να πάρουν τη θέση τους soapnuts και ξύδι με αιuέρια έλαια για το ξέβγαλμα... όπως και με απασχολεί με τί θα αντικαταστήσω το απορρυπαντικό του πλυντηρίου πιάτων

5. επίσης θα αγοράζω εσώρουχα και όσο πιο πολλά από τα υπόλοιπα ρούχα μπορώ από βιολογικό βαμβάκι με οικολογικές βαφές (τα φοράμε όλη μέρα και ό,τι ουσίες, διαλυτές και δεν ξέρω τί άλλο έχουν μέσα, τα απορροφάει το δέρμα μας!)

Μπρρρρ...

Ανώνυμος είπε...

τι να πεις! και να πεις ποιος τα ακούει.Το ξέρεις ότι με το κάπνισμα ελευθερώνεται πολώνιο 210!!!!!; γιατί τα αναψυκτικά;βενζοϊκό νάτριο και βιταμίνη c,παρουσία ζάχαρης δίνει βενζολιο(με επιτρεπτά όρια 1μικρογραμμάριο σε 1000000 γαλόνια νερού,το τενεκεδάκι πορτοκαλάδα ή λεμονάδα έχει 2ml στα 330ml!!!!!!

Ανώνυμος είπε...

ποιος γνωρίζει ότι κυκλοφορούν καλλύντικά με κολλαγόνα από τρελές αγελάδες;στην ισπανια έχουν αναφερθεί 57 θάνατοι και στον ευαγγελισμό στην αθήνα 5.γιατί αν εκδηλώσεις τη νόσο των τρελών αγελάδων σε ένα χρόνο το πολύ τα χεις τινάξει.(έγραψα και το προηγούμενο άρθρο)

Ανώνυμος είπε...

Σάμπως ότι μας ταϊζουν είναι καλύτερο?

από τα χάμπουργκερ μεταδόθηκε η σπογγώδης εγκεφαλοπάθεια των βοοειδών(σεβ) στον άνθρωπο.

το πρώτο κρούσμα της σεβ στην ιταλία ήταν σε βοοειδές μονάδας που προμηθεύει με κρέας το 80% των μακντόναλντ της ευρώπης.

Μου λέει ένας φίλος για τα κοτόπουλα KFC- ούτε που τα ξερα- δε μπορούν να τα αναφέρουν ως fried chicken γιατί δεν είναι κοτόπουλα αλλά ακέφαλα και άποδα κρέατα.

People I know

Ο Νίκος. Εξαιρετική κιθάρα. Κάμποσα χρόνια σε ωδείο στην κλασσική, μετά ηλεκτρική, είχε ταλέντο, ήταν νέος, είχε εμφάνιση. Δούλεψε πολύ, δο...